Здравейте!
Начинаещ счетоводител съм и бих искала малко помощ и съдействие при осчетоводяването на Митническа декларация за покупка на лек автомобил, втора употреба от Швейцария. Моля, да ми съдействате как да осчетоводя МД - имам автомобил за /304/ 4458.75 лв., мито /457/350.80 лв и ддс /4531/-891.75 лв.
Фирамата работи по маржа и по общия ред на облагане. Какви счетоводни операции да взема и какво да отразя в дневника за покупки.
Изчетох доста материали и се обърках достатъчно. Благодаря на отзовалите се!
Чл. 35. (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Съставител на финансов отчет може да бъде лице, което отговаря на посочените изисквания за задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него професионален стаж, както следва:
1. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г.) с висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:
а) при магистърска степен - 2 г.;
б) при бакалавърска степен - 3 г.;
в) при степен "специалист" - 4 г.;
Защо? Нали работодателя удържа сумата за запора за да я преведе на ЧСИ от сметката на фирмата!? И чистото нетно възнаграждение е след удръжката на запора, осигуровки и данък.
Здравейте!
Моят въпрос е следният: Когато има запорно съобщение върху трудовото възнаграждение и запорът се удържи от нетната заплата, коя сума се посочва в декл. образец 1 като нетно възнаграждение: сумата преди удръжката на запора от нетната заплата или сумата след удръжката на запорираната сума . Коя сума би трябвало да се посочи в декл. обр.1 като нетно възнаграждение. Много ще съм благодарна ако ми отговорите, защото има спор със счетоводителя! Благодаря Ви предварително!